Sütőtökös gnocchi fűszeres vajjal és kéksajttal

Hozzávalók:


1 közepes sütőtök
liszt (amennyit felvesz, kb 300-400 g) - 1/3 teljes kiőrlésű rozsliszt, 2/3 simaliszt keveréke is lehet
1 tojás
1 marék dió felaprítva
1 marék reszelt parmezán

szerecsendió

vaj
fűszernövények
apróra vágott fokhagyma
színes bors

kéksajt

Elkészítés:


A sütőtököt meghámoztam, kockákra vágtam és sós vízben megfőztem (nagyon gyorsan kész van). Leszűrtem, jól lecsepgtettem, majd egy nagy tálba téve villával összetörtem. hagytam kihűlni, majd hozzáadtam a tojást, a reszelt parmezánt és a diót, szerecsendiót reszeltem rá (itt lehet sózni, ha szükséges) és annyi lisztet adagoltam hozzá, amennyi segítségével jól gyúrható tésztát kaptam. A tészta-gombócból hurkákat gyurmáztam, amiket késsel kis kocka-féleségekké vágtam. Olívaolajon minden oldalukat aranybarnára pirítottam. Egy serpenyőben megolvasztottam a vajat, frissen őrölt színes borsot, apróra vágott fokhagymát és friss fűszernövényeket adtam hozzá. 1-2 perc múlva a kész gnocchira öntöttem, majd kéksajt darabokat szórtam a tetejére.