Sütőtökös kenyérkék

Hozzávalók:


500 g liszt
200 g sütőtök (kb 1 kisebb darab, megtisztítva mértem le)
1 zacskó instant élesztő
1 kk só
1 kk őrölt gyömbér
esetleg víz

Elkészítés:


A sütőtök belsejéről lefaragtam a héját, kikapartam a belsejét, kisebb kockákra vágtam, és kevés vízben puhára főztem (ez hamar megvan). leöntöttem róla a vizet, és villával összetörtem.egy nagy tálban összekevertem a lisztet az élesztővel, a sóval, és a gyömbérrel,
majd hozzáadtam a tökpürét. elkezdtem gyúrni és dagasztani.
(itt van az a pillanat, amikor kis víz/liszt hozzáadásával korrigálhatjuk a
tészta állagát. az a jó, ha felveszi a lisztet és már nem ragad. tapasztalataim szerint a sütőtök főzése közben felvett víz és a sütőtök pont elég nedvesség a lisztnek)a néhány perces alkarmunka után körbeliszteztem, és konyharuhával lefedve 60 percig kelesztettem.
közben előmelegítettem a sütőt 210°C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat).
a megkelt tésztát átgyúrtam, 3-4 cipóvá formáztam, és sütőpapírral bélelt sütőlapra raktam. Éles késsel átlós bemetszést vágtam rájuk, pihentettem még kb.10 percet őket, a tetejüket lekentem tejjel (vízzel) és a sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.