Sütőtökös pizza

Hozzávalók:


. egy kisebb sütőtök kb. 1-1,5 kg-os
. 2 fej lilahagyma
. fél csészényi friss zsályalevél
. 1-2 ág friss rozmaring
. 4 gerezd fokhagyma
. 4 dkg. pecorino sajt
. 2 db mozzarella vagy lágy kecskesajt
. 2 ek. fenyőmag
. só, bors
. olívaolaj
+ a pizza tésztájához:
. 1 csésze víz (csésze=cup=2,4 dl.)
. 1-1 tk. só és cukor
. 3 ek. olívaolaj
. 3 csésze BL80-as kenyérliszt
. 1 tk. instant élesztő

Elkészítés:


A pizza tésztáját készítem el először: a könnyebbség kedvéért a leírtak
sorrendjében tálba rakom, összeállítom és bedagasztom a tésztát, majd másfél órát langyos helyen kelesztjük. Közben egy nagyobb serpenyőben kanálnyi olívaolajat forrósítok, erre dobom a
meghámozott és vékonyan felszeletelt sütőtököt, sózom, borsozom, megszórom az apróra vágott rozmaringgal és 2-3 percig pirítom/sütöm, gyakran kevergetve.Megszórom a vékonyan felszeletelt fokhagymával, egy kanálnyi apróra vágott zsályalevéllel és újra átforgatom.Ezután a vékony csíkokra vágott hagymát és a maradék zsályalevelet egyben is
rászórom, kevergetve addig sütöm, míg a sütőtök puhulni nem kezd és majdnem készre sül, majd félrehúzva hagyom hűlni. A tésztát vékonyra kinyújtom korong, vagy más tetszőleges formára, meglocsolom olívaolajjal, meghintem frissen reszelt pecorino sajttal és a fenyőmag-gal, rápakolom a sütőtökös ragut is és eloszlatom rajta egyenletesen,
majd mozzarellát tépkedek rá. A sütőt a maximumon előmelegítettem 240-250 fokra, úgy hogy a sütőlapot is benne hagytam a legalsó polcon, majd erre a forró lapra csúsztattam rá a pizzát és sütöttem 12 percig.
Tálaláskor még egyszer meglocsolhatjuk olívaolajjal, vagy ha van,
egy kis hidegen sajtolt tökmagolajjal és kínálhatunk mellé még egy kis friss kecskesajtot.
Ne használjunk szárított zöldfűszereket, csak friss zsályát és rozmaringot. Ezek télen is elvannak a kertben, nem fagynak el.
Zöldfűszerek helyett használhatunk tört koriandermagot és/vagy római köményt, így egy kissé keleties irányba is elvihetjük.