Szabolcsi almás palacsinta

Hozzávalók:


Palacsintatészta: 2 tojás,
1 csipet só,1 ek kristálycukor,
5 dl tej, 30 dkg finomliszt,
szódavíz
Töltelék: étolaj, 2 tojás,
fahéj, 15 dkg dió,
12 dkg kristálycukor,
4 dkg vaj, 1/2 citrom leve,
4 alma, 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés:


A hozzávalókból a szokásos módon elkészítjük a palacsintatésztát – ha sűrűnek találjuk, szódavízzel hígítjuk –, majd kiolajozott serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Töltelék: Az almák magházát kivágjuk, cikkekre szeleteljük, a szeletekre kevés citromlevet csöpögtetünk. Lábasba tesszük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és az almaszeleteket lassú tűzön, fedő alatt félpuhára pároljuk, ügyelve, hogy egyben maradjanak. Megszórjuk kevés durvára vágott dióval és csipetnyi fahéjjal. Megtöltjük a palacsintákat az almás töltelékkel, összegöngyöljük, a végüket behajtjuk. Felvert tojásba mártjuk, durvára vágott dióban meghempergetjük, és forró olajban aranysárgára kisütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.