Szalonnába gönygyölt, grillezett spárga sajtszósszal

Hozzávalók:


. 10-12 szál ceruza vastagságú friss zöld spárga
. 4 vékony szelet angol szalonna
. 2 szál újhagyma
. 5 dkg Pannónia sajt
. 1 dl Cider (almabor)
. vaj

Elkészítés:


A spárgákat megmosom, a az egyik kezemmel megfogom középen a másikban a vastagabbik végén és meghajlítom a spárgát, míg el nem törik. Ez a legbiztosabb módja, hogy megszabaduljunk a fás részétől, mert pont a megfelelő helyen törik.A spárgákat két kötegben összefogom, csomónként kész szelet angolszalonnával körbetekerem és egy sütőlapra teszem. Egy forraló edénybe vajat forrósítok, az újhagyma zöld részét levágom és apróra vágom (a fehér részét se dobjuk ki, meggrillezhetjük a spárga mellet), majd beleszórom a forró vajba.Pár pillanatig pirítom, ezután felöntöm az almaborral és forralom, míg az alkohol el nem párolog a Ciderből.
Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepesre, beledobálom a felkockázott sajtot és melegítem míg az el nem olvad. Lehúzom a tűzhelyről, beledobok pár kis kocka hideg vajat és az edényt mozgatva megvárom, míg beleolvad a sajtba. Melegen tartva félreteszem.
A spárgákat kicsit meghintem olívaolajjal és a sütőbe tolom a felső rácsra. A sütőt grillfokozatra kapcsolom, teljes hőfokon és 8-9 percig grillezem.