Szalonnás-hagymás fonatok

Hozzávalók:


- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1 teáskanál só
- 15 dkg puha vaj
- 3 tojás
- 1 dl tejszín
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 vöröshagyma
- 20 dkg reszelt sajt
- őrölt bors

Elkészítés:


Összegyúrjuk a lisztet az élesztővel, a sóval, a vajjal és legvégül a tojással meg a tejszínnel. Letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük. A szalonnát apró kockára vágjuk, serpenyőben kiolvasztjuk, utána a felaprított hagymát beletesszük, megdinszteljük, kicsit megborsozzuk, majd hűlni hagyjuk. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindkét részt vékonyra kinyújtjuk, az egyikre rákenjük a hagymás keveréket, megszórjuk a reszelt sajttal, befedjük a másik
lappal. Jól összenyomkodjuk. Másfél centi széles, tetszés szerinti hosszúságú csíkokra vágjuk. A kis tésztadarabokat megtekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Köménymagot is hinthetünk rá. Forró, 190-200 fokos sütőben 15-25 perc alatt pirosra sütjük.

Más töltelékkel is nagyon finom. Aszalt paradicsomos-rozmaringos-fetás, spenótos-fenyőmagos-sajtkrémes stb.