Szalontüdő zsemlegombóccal

Hozzávalók:


. 1 kg. sertés (vagy borjú) tüdő, szív
. 2 db sárgarépa
. 1 szál zellerszár
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 petrezselyemgyökér
. 4 fej vöröshagyma
. 10 dkg savanyú csemegeuborka
. 4-5 babérlevél
. 1 db citrom
. sertészsír
. só, bors, cukor, egész bors, pirospaprika

Elkészítés:


A jól megmosott tüdőt és a szívet fokhagymás, babérleveles, sóval, egész borssal ízesített vízben feltesszük főni és még beledobunk 1 nagy fej egészben hagyott, megtisztított vöröshagymát is.Kb 1,5-2 órát főzzük fedő alatt, majd amikor a szív és a tüdő megpuhult, kivesszük a főzőléből, kihűtjük, hörgőktől, inaktól megtisztítjuk és vékony metéltre vágjuk. Kevés olajon 1 ek cukrot világosra pirítunk, majd a 1 púpozott ek lisztet hozzáadva tovább kevergetjük, beletesszük a 2 fej apróra vágott vöröshagymát, hozzányomunk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, beledobunk 3-4 babérlevelet. Hozzáreszeljük 1 citrom héját és pár percig tovább pirítjuk.Tűzről levéve, a főzőlével felöntve mártás sűrűségűre forraljuk. Ízesítjük sóval, mustárral, citromlével, cukorral. Beleforgatjuk az összevágott belsőségeket és további 4-5 perc alatt jól összeforraljuk.
Tejföllel, zsemlegombóccal tálaljuk.