Szarajevói somun

Hozzávalók:



1 kg finom fehér liszt
10 gr élesztő
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
7 dl langyos víz

Elkészítés:


Az élesztőt és a cukrot langyos vízbe morzsolom, és meleg helyre teszem 15-20 percre.
2. A lisztet megsózom és mélyedést készítek benne, amibe beletöltöm az élesztőt. Összegyúrom és szükség szerint hideg vizet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. Állni hagyom legalább 1 órát, de ha lehetséges egy éjszakára beteszem a hűtőszekrénybe.
3. Lisztezett deszkára teszem a tésztát, átgyúrom, és akkora gombócokat formázok belőle, hogy a széleit lelapogatva 20-30 cm átmérőjű somunokat tudjak formázni. Ismét állni hagyom és közben a sütőt 250 fokon jól előmelegítem a tepsivel együtt, amiben a somunokat sütni szeretném. A forró tepsit sütőpapírral gyorsan kibélelem és óvatosan beleteszem a tésztákat, amiket a sütőbe helyezés előtt késsel néhányszor bevagdostam.
4. A sütőt 10-15 percig ne nyissuk ki, így a tészta közepe is szép barnára sül. Ha készen van, egy tiszta konyharuhára kiszedjük és tálaljuk.