Szarvasgerinc vörösboros ribizlimártással

Hozzávalók:


Szarvasgerinc:- étolaj,- babérlevél,- borókabogyó,- kakukkfű
- mustár, - 50 dkg szarvasgerinc
Vörösboros ribizlimártás:- 1 teáskanál keményítő, - 20 dkg ribizli
- 2 dl száraz vörösbor, - 5 dkg kristálycukor
Burgonyafánk: - olaj a sütéshez, - szerecsendió, - őrölt bors
- 2 tojás, - 10 dkg liszt, - só, - kevés tej, - 1 dkg élesztő
- 20 dkg héjában főtt burgonya

Elkészítés:


A szarvasgerincet 4-5 dkg-os szeletekre vágjuk és a következőképpen lazítjuk: a húst folpackkal lefedjük és a húsklopfoló sima végével vagy kézzel ütögetjük, de úgy, hogy a szeletek fél cm-nél ne legyenek vékonyabbak. Ezután mindegyiket vékonyan megkenjük mustárral, utána kakukkfűvel, borókabogyóval, babérlevéllel megszórjuk és olajos fóliába tekerve két napig a hűtőben érleljük. Forró serpenyőben, kevés zsiradékon sütjük, oldalanként csupán egy-két percig.

Vörösboros ribizlimártás
A vörösboros mártáshoz előbb a cukrot karamellizáljuk, azaz szárazon
aranybarnára pirítjuk. Vörösborral felöntjük és összeforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, megmosott ribizli és ismét összeforraljuk. Elég, ha csak egyet rottyan, különben a bogyók szétfőnek. (Szükség szerint egy teáskanálnyi ételkeményítővel sűrítjük.)

Burgonyafánk
A burgonyafánkhoz az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk. A héjában főtt
burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt. Félórán át langyos helyen kelesztjük. Kanállal kiszaggatva bő zsiradékban megsütjük.