Székelykáposzta

Hozzávalók:


60 dkg sertéslapocka vagy oldalas, pici füstölt hús vagy kolbász, 80 dkg -1 kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál finomliszt, zsír, gersli

Elkészítés:


Hagyományos módon pörköltet főzünk. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, kinyomkodjuk és a pörköltbe keverjük, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon, lefödve kb. 80 percig pároljuk, közben elfövő levét vízzel pótoljuk. Akkor jó, ha a hús és a káposzta is egyszerre puhul meg. Pici rántással sűríthetjük.
Szokás rántás nélkül, csak vizes habarással vagy mindenféle habarás (sűrítés) nélkül, rövidebb lével is készíteni. A káposztával együtt egy maréknyi átválogatott és megmosott árpagyöngyöt is főzhetünk bele.
Finomra vágott kaporral is fűszerezhetjük, és tejszínnel is gazdagíthatjuk.
Ha van kéznél füstölt hús főzőleve, víz helyett ezt öntsük a káposztára, nagyon különlegessé teszi az ételt. Ha áll és előre elkészítjük, az íze csak finomabb lesz ezalatt, összeérik.