Szőlős kacsasaláta

Hozzávalók:


1 db kacsamell,
1 fürt zöld szőlő,
1 fürt kék szőlő,
10 dkg dió
mazsola, rukola,
1 ek méz, 1 ek magos
mustár, olívaolaj
fehérborecet, só, bors

Elkészítés:


A kacsamell bőrös részét beirdaljuk, mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk. Közepes hőmérsékleten, egy száraz serpenyőben, bőrös felével lefelé elkezdjük kisütni a zsírt a kacsából. Mikor pirulni kezd a bőre, a kisült zsír nagy részét, egy hőálló tálba kiöntjük, a kacsamelleket pedig megfordítjuk és tovább sütjük még 1 percig. Ezután mehet a sütőbe, 160 fokon 10 percig sütjük. Ha megsült 10 percet pihentessük szeletelés előtt. Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a dióbelet, állandóan figyelve, nehogy megégjen. Elkészítjük a vinaigrette öntetet is: egy tálba fehérborecetet öntünk, beleszórjuk a sót, frissen őrölt borsot és a magos mustárt. Egy kézi habverővel elkeverjük. Belecsorgatjuk a mézet is, és folyamatos kevergetés mellett egy evőkanálnyit öntünk bele a kacsazsírból és az olívaolajból is. Ha a szőlő nagyobb szemű, vágjuk félbe a szemeket. Tálaláskor a vékonyra szelt kacsamellet, a félbevágott szőlőszemeket, a mazsolával, rukolával, pirított dióval és a vinaigrette öntettel keverjük össze és halmozzuk a tányérokra.