Szusirizs szójás lazaccal

Hozzávalók:


20 dkg szusi rizs, 3,5 dl víz,
0,5 dl rizsecet, 2,5 dkg cukor,
2 tk só 20 dkg lazac, 3-4 ek
világos szójaszósz, 3-4 ek
nádcukor, gyömbér,1 narancs
leve és héja, bors, só, spenót

Elkészítés:


A rizst átmossuk, egy tiszta konyharuhára szétterítjük és megszárítjuk. Pihentetjük körülbelül 10 percig. Áttesszük a lábosba, felöntjük a vízzel. 2 percig erősen forraljuk, majd kis lángon 15 percig főzzük. Egy lábosban összeforraljuk az ecetet, a cukrot és a sót. Addig főzzük, amíg feloldódik benne a cukor és a só. Ha a rizs elkészült, hozzáadjuk a cukros, sós ecetet. 15 percig lefedjük, hogy tovább párolódjon. A lazachoz a cukrot karamellizáljuk. A bőrös felét bedörzsöljük narancshéjjal, borsozzuk. Másik oldalát sózzuk. Amikor a cukor felolvadt, a lazacot beletesszük a tepsibe. Ha azt szeretnénk, hogy egyenes maradjon, lenyomjuk egy késsel. Belefacsarjuk a narancs levét és hozzáadjuk a szójaszószt is. Reszelünk bele gyömbért. Ha a lazac húsa kétharmadáig "kifehéredik", megfordítjuk. A megmaradt narancsos - karamellás szószra dobunk néhány marék spenótot. Kicsit hagyjuk megfonnyadni.