Szűzpecsenye mediterrán módra

Hozzávalók:


. 1 db/kb. 50 dkg sertés szűz
. 30 dkg száraz taglietelle tészta
. 3-4 db grillezett kápia paprika
. 1 ek. olasz sűrített paradicsom
. 1 csokor friss petrezselyem
. 2 ág friss rozmaring
. 2-3 friss kakukkfű
. 1 derezd fokhagyma
. 1-2 ek. mustár
. só, bors, édeskömény mag, római kömény mag, barnacukor
. száraz fehérbor
. 0,5 liter hús alaplé

Elkészítés:


Egy-egy tk. egész borsot, édeskömény magot és római kömény magot mozsárban kissé megtörök, hozzáadok 1 tk. durva tengeri sót is, majd az egészet egy vágódeszkára szórom és elterítem. A lehártyázott megtisztított szűzpecsenyét körben mindenhol bekenem mustárral, azután a mustáros húst a fűszerkeverékbe hempergetem, hogy
egyenletesen megtapadjon rajta mindenhol. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, majd a fűszeres húst pár perc alatt alaposan körbepirítom, majd kiveszem a serpenyőből. A serpenyőben maradt lesült pörzsanyagokat felöntöm egy pohár száraz fehérborral és felforralom. Mikor a bor nagy része elforrt, beleszórom a vékonyan felszeletelt fokhagymát és a durván felaprított rozmaringleveleket. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt majd elkeverem, hozzáöntök egy kis alaplevet és ebbe a szószba teszem vissza a húst, majd 10-12 percig párolom benne, miközben többször beleforgatom és ha kell, kisebb adagokban pótolom az alaplevet, hogy ne égjen le a szósz a serpenyőben. Ezután kiveszem a húst, a szószhoz adom a leturmixolt sült paprikát, a friss kakukkfüvet, felöntöm a maradék alaplével, sózom és egy kis cukrot adok hozzá ízlés szerint, majd lejjebb kapcsolom alatta tűzhelyet és megint visszateszem a húst a mártásba és 10 percig együtt főzöm/párolom, hogy a szósz besűrűsödjön és a hús is elkészüljön. Közben vizet forralok és a tésztát kifőzöm.A húst kiveszem a szószból egy deszkára teszem és pihentetem 5 percet. A szószhoz keverek 2 evőkanálnyi felaprított petrezselymet, majd hozzáadom a kifőtt tésztát és elkeverem.