Tabbouleh - libanoni bulgursaláta

Hozzávalók:


2 csésze bulgur
2 csomag petrezselyem
egy csomag friss menta
2 közepes lilahagyma
5-6 paradicsom
1-2 citrom leve
1,5 dl extraszűz olívaolaj
1-2 chilipaprika (ízlés szerint)
só, bors, koriandermag (elhagyható)

Elkészítés:


A bulgurt beáztatom két-háromszoros mennyiségű vízbe és fél-egy órát állni hagyom. A petrezselymet és a mentát felaprítom, a hagymát durvára felkockázom. A paradicsomot négybe vágom, kiszedem a magját és az egész belsejét, majd a húsát szintén felkockázom, nagyjából akkorára, mint a hagymát. Fél tk. koriandermagot, ugyanannyi egész borsot és egy-két szárított chilit a mozsárban összetörök. A citrom levét egy kisebb, zárható üvegbe öntöm, hozzáadom az olívaolajat (1:3 arányban) és az összetört fűszereket, sózom, majd az üveget lezárva, alaposan összerázom.
A bulgurról leöntöm a felesleges vizet, és egy nagyobb salátástálba teszem. Hozzáadom a hagymát, a zöldfűszereket és a paradicsomot, majd két villa segítségével összekeverem. Az öntet felét ráöntöm, újra átforgatom, majd a maradékot adagolva, keverve és kóstolva alakítom az öntet és a saláta arányát. (A lényeg, hogy ne ázzon az öntetben, de azért minden szemet vonjon be.) Ha kell, még egyszer megsózom és kész.
Tálalás: A tabbouleh frissen a legjobb, de azért jól lezárva a hűtőben másnapig eláll.Az alapanyagok arányain lehet változtatni saját szájunk íze szerint, vagy akár mást is adhatunk még hozzá. Grillezett cukkinit, mazsolát, csicseriborsót, pácolt citromhéjat, újhagymát, olívabogyót, fetasajtot stb.
Ez a saláta remekül passzol például grillezett kecskesajthoz, húsokhoz vagy halakhoz. Természetesen önálló fogásként is megállja a helyét, a
Közel-Keleten is többnyire így fogyasztják.