Tárkonyos leves rozscipóban

Hozzávalók:


25 dkg csirkemell,1 fej vöröshagyma
0,5 kg zöldborsó,1 csomó új sárga és
fehérrépa, karalábé, zeller, friss tárkony,
1 dl tejszín
Vajgaluska: 1 tojás,1 ek. vaj, liszt, só

Elkészítés:


A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpárolom, rádobom a falatnyi csíkokra vágott húst. Sózom, borsozom, majd fedő alatt félpuhára párolom. Ezalatt megtisztítom a zöldségeket. Az új répát, gyökeret, karalábét, zellert kockákra vágom, a borsót kifejtem. A félpuha húshoz adom, felengedem annyi vízzel, ami jó bőven ellepi. A friss tárkonyt apróra vágom, ezt is a leveshez adom, dobok bele egy húsleveskockát is. Míg fő, a vajgaluskát is elkészítem. A megolvasztott vajat és a tojást elkeverem egy kevés sóval, majd annyi lisztet adok hozzá, amivel galuska sűrűségű lesz. A kész levesbe szaggatom kiskanállal. Tejszínnel felengedem és hagyom, hogy forrjon egyet. Kevés tárkonyecettel ízesítem, teszek bele 1-2 karika citromot is.
A cipóknak levágom a tetejét, kivájom a közepét és a levest ebben tálalom. A kivájt cipókat a tetejével együtt érdemes 10 percre 180 fokos sütőbe betenni és egy leheletnyi olvasztott vajjal átkenni, így a leves levét nem szívja olyan könnyen fel.
Rozscipó lásd Péksütik.