Tejszínes gombócleves

Hozzávalók:


20 dkg karfiol,15 dkg gomba,10 dkg zöldborsó,
1 sárgarépa, 1 fehérrépa,1 zeller, 1 fej vöröshagyma,
3 szál babérlevél,1 tojássárgája, 1 dl tejszín,
2-3 evőkanál finomliszt, vaj, citromlé, só
őrölt bors, 20 dkg borjúcomb
Gombóc
20 dkg burgonya, 8 dkg finomliszt,
1 db tojás, ízlés szerint só

Elkészítés:


A húst felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi bőven elfedi, közepes lángon feltesszük főni. Megtisztítjuk a zöldségeket. Elöször a felkarikázott répaféléket, meg a zellert adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, a babérlevelet is beletesszük. Ha a hús már puha, a hagymát felaprítva, vajon üvegesre pirítjuk, megforgatjuk benne a negyedelt gombát, és hozzáadjuk a leveshez. Öt perccel később beletesszük a zöldborsót és a kisebb rózsákra szedett karfiolt. Amikor a zöldségek már puhák, világos rántással sűrítjük be a levest. Ezt úgy készítjük, hogy két-három evőkanál lisztet egy evőkanál vajjal habzásig hevítünk, és kevergetve rózsaszínűre pirítjuk. Ezt a vajas rántást, valamint egy tojássárgáját egy deci tejszínnel elkeverve a leveshez adjuk, így gazdagítva azt. A gombóchoz megfőzzük a megtisztított burgonyát, majd összetörjük, és a liszttel meg egy tojással tésztát készítünk. Kissé megsózzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, majd a lassan fövő levesben kifőzzük. Az elkészült levest forrón tálaljuk, ízlés szerint pár csepp citromlével savanyíthatjuk.