Tepertős pogácsa

Hozzávalók:


2 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 ek cukor, tej, 1 kg liszt, 2 tk só
5 dkg élesztő, 30 dkg tepertő

Elkészítés:


lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Lépés 2
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra kinyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. A tésztát kettéhajtjuk, majd mindkét oldalát felhajtjuk.
Lépés 3
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, kinyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Ismét 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Lépés 4
Kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, egy késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval.
Lépés 5
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, lekenjük egy egész felvert tojással.
Lépés 6
Előmelegített sütőben 35 perc alatt 180 fokon megsütjük.
Lépés 7
Ha kivettük a sütőből azonnal kenjük le tejjel és takarjuk le egy konyharuhával kb. 10 percre.