Tiramisu

Hozzávalók:


500 g mascarpone
6 tojás
120 g cukor + 2 evőkanál a kávéba
Kb. 6 adag erős kávé
Keserű kakaópor
300 g babapiskóta

Elkészítés:



Magyar neve:
Tiramisu
Eredeti neve:
Tiramisù
Származás:
Olaszország
Hány adag?
8 személyre
Előkészítési idő:
30 perc
Pihentetés / kelesztés:
2 óra 00 perc
Főzési / sütési idő:
00 perc
Összesen:
2 óra 30 perc
Tiramisu hozzávalók:
500 g mascarpone
6 tojás
120 g cukor + 2 evőkanál a kávéba
Kb. 6 adag erős kávé
Keserű kakaópor
300 g babapiskóta
Az egyik legismertebb, és talán legfinomabb olasz desszert a Tiramisu. Neve magyarul kb. azt jelenti, hogy “dobj fel”, és ez igaz is, hiszen ha az ember megkóstolja, biztos jó kedve lesz tőle. Mivel még az eredete sem egészen ismert, ezért olyan, hogy eredeti tiramisu recept nemigen létezik. Ha azonban az ember nyitott szemmel jár a világban, elsősorban persze Olaszországban, akkor sok gyenge próbálkozás között leggyakrabban az itt bemutatott verzióval fog találkozni. Forrásként egyébként kedvenc olasz főzőblogom, a Sárga Sáfrány (Giallo Zafferano) receptjét használtam, aminek videó változata is létezik, ezt angolul megnézheted a bejegyzés alján. Az egyetlen változtatás, hogy én kevesebb babapiskótával készítem, szeretem, ha több benne a krém.

Maga a Tiramisu egyébként számomra a tökéletes jelképe annak, amit egy ételből ki lehet hozni. A keserű és erős ízű kávé, az édes és gyengéd mascarponés krém, no meg a keserű és erős ízű kakaó olyan kontrasztot alkotnak, ami szinte bárkit levesz a lábáról. Ahhoz azonban, hogy jól sikerüljön, fontos, hogy csak a legjobb minőségű hozzávalókat használd. Ez különösen a kávéra és a kakaóra igaz, az előbbinek erős eszpresszónak, míg az utóbbinak a legjobb minőségű keserű kakaónak kell lennie, hogy az ízhatás a maga teljességében ki tudjon bontakozni.




Tiramisu recept

Főzd meg a kávét. Erős, eszpresszó jellegű kávé kell hozzá. Ha kész, öntsd ki egy tányérba, keverd bele a két evőkanál cukrot, és hagyd kihűlni.
Kávé
Hagyd kihűlni a kávét
Válaszd szét a tojásokat. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
Tojássárgája
Válaszd szét a tojásokat
A tojássárgáját a cukor felével verd habosra. Legalább 5 percig verd, amíg szinte fehér, levegős habot nem kapsz.
Tojássárgájás krém
Vastag, testes krémet verj a sárgájából és a cukorból
A Mascarponét add a sárgájás krémhez. Célszerű kisebb adagokban csinálni, vagy előtte a sajtot kicsit felhabosítva, hogy az eredmény csomómentes legyen. Ezt is keverd lehetőség szerint géppel néhány percig, hogy jó habos legyen.
Mascarpone
Add hozzá a mascarponét
Verd fel a tojásfehérjét nagyon keményre. Amikor kész, add hozzá a cukor másik felét, és verd még azzal is legalább egy percig, hogy csillogó és tartós habot kapj.
Tojásfehérje hab
Kemény habot verj a tojásfehérjéből
Keverd a felvert fehérjét óvatosan a sárgájás-mascarponés krémhez. Először egy kis adagot keverj bele erős mozdulatokkal, majd a maradékot már óvatosan, egy lapáttal forgasd bele. Az a cél, hogy minél habosabb legyen, minél több levegő maradjon benne.
Fehérje a krémben
Óvatosan keverd bele a fehérje habját

Krém
Ilyen könnyű habot kell, hogy kapj
A babapiskótákat mártsd bele egyenként a kávéba, és helyezd őket sorban a tálaló tál aljára. Ha jól méretezted a tálat, akkor kb. a felét fogod felhasználni hozzá. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle. (Itt jegyzem meg, hogy a magyar receptek általában valamilyen alkoholt, leginkább rumot és Amaretto likőrt írnak még a kávéhoz. Úgy is finom, de egyrészt az olasz receptekben ezzel nemigen találkozni, másrészt ha gyerekek is esznek belőle, akkor is célszerű elhagyni.)
Babapiskóta
Rétegezd a kávéba mártott babapiskótát
Kend a krém felét a piskótákra, és oszlasd el egyenletesen.
Krém a babapiskótán
Kend rá a krémet
Szórd meg a krémet vastagon keserű kakaóporral. Használj apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen.
Kakaópor
Szórd meg bőven keserű kakaóporral
Ha két rétegben teszed le a Tiramisut, akkor ismételd meg a kávés piskóta, a krém és a kakaószórás műveletét. A lényeg, hogy a tetején vastag kakakópor réteg legyen.
Második réteg
Folytasd a rétegzést
Takard le úgy, hogy lehetőleg a tető ne érjen a kakaóhoz, és tedd hűtúbe. Legalább két órát hagyd állni, de a tiramisu szerintem a legfinomabb akkor, ha előző nap készíted.