Tócsni változatok

Hozzávalók:


Tavaszi burgonyás – bébispenóttal, medvehagymával és dióval
25 dkg burgonya
1 tojás
1 marék bébispenót
4 szál medvehagyma
1 kis marék dió
só, őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
liszt


Cukkinis-kakukkfüves

25 dkg cukkini
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors
1 csapott teáskanál morzsolt kakukkfű
liszt

sárgarépás

Hozzávalók (4 darabhoz):

25 dkg sárgarépa
1-2 tojás
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zabpehely
1 evőkanál napraforgómag
só, őrölt fekete bors
zabkorpa




Elkészítés:


a hagyományos burgonyás alaphoz különféle izgalmas hozzávalókat és fűszereket, de akár magát a krumplit is lecserélhetjük zöldségekre vagy például az őszi-téli szezonban édesburgonyára. zabpehellyel, zabkorpával, rizsliszttel, maglisztekkel pótolhatjuk a lisztet. Az egészséges változatért pedig érdemes az olajban sütést 180 fokos sütőre cserélni, így rengeteg kalóriát megspórolhatunk. A burgonyát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk az elhabart tojást, a megmosott, felaprított bébispenótot és medvehagymát. A dió apróra törjük, és ezt is a masszához keverjük az összes fűszerrel együtt. Végül annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy éppen összeálljon a massza.

2.A masszából 4 lapos tócsnit formázunk, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. (A tócsnit azonnal süssük meg, hogy ne barnuljon meg a burgonya!)
A cukkinit megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy szűrőbe tesszük, állni hagyjuk (akár kissé besózva), majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk az elhabart tojást, a megpucolt, lereszelt fokhagymát és a fűszereket. Végül annyi lisztet szórunk hozzá, hogy összeálljon a massza.

2. A masszából 4 lapos tócsnit formázunk, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. (Formázás után rögtön süssük meg a tócsnikat, hogy ne eresszenek további levet!)A sárgarépát megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadunk először egy darab elhabart tojást, a megpucolt, lereszelt fokhagymát, a zabpelyhet, a napraforgómagot és a fűszereket. Végül annyi zabkorpát keverünk hozzá, hogy összeálljon a massza. (Hú túl száraz a sárgarépa, üssünk hozzá még egy tojást, és egy kevés plusz zabkorpával állítsuk be ismét a sűrűséget.)
A masszából 4 lapos tócsnit formázunk, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.