Tökéletes limonádé

Hozzávalók:


cukor, barnacukor,
méz, xilit (ízlés szerint)
víz vagy ásványvíz
citrom, lime
mentalevél

Elkészítés:


A tökéletes limonádé alapja a cukorszirup. (a limonádé nem összetévesztendő a citromos vízzel) Ha valaki nem kedveli a cukrot, az alábbi eljárás mézzel is működik, de ne forraljuk, mert a méz legtöbb erénye elvész ilyenkor. A szirup aránya: 1 rész vízhez egy rész cukor (barna, fehér, nád, esetleg xilit) dukál (pl. egy dl víz+1 dl cukor). A vizet forraljuk föl, és öntsük bele a cukrot. Időnként megkeverve addig gyöngyöztessük, amíg a cukor föl nem oldódik benne. Ezt követően hűtsük ki. Ez az alap - amennyiben egy tiszta, és szorosan zárható üvegbe töltjük - hetekig eláll, mivel a cukor kitűnő konzerváló szer. Hűtsük be a vizet (ízlésünk szerint szénsavasat, vagy menteset), és készítsünk jégkockát. A kancsó aljára tegyünk néhány jégkockát, szűrőn, vagy az ujjainkon keresztül facsarjunk rá a citromokat vagy a lime-okat, töltsük rá a szirupot, szórjunk rá néhány előzőleg egy kicsit - mozsárban, kés fokával - összetört, de egészben hagyott mentalevelet (esetleg bazsalikomot), alaposan keverjük el, végül öntsük föl a behűtött ásványvízzel. Amennyiben van otthon kész bodzaszirupunk, ízlés szerint egy-két csöpp nem árthat neki. Szervírozáskor a pohár szélére tűzhetünk félbevágott és bemetszett citromkarikát, és az italt megszórhatjuk egy-két mentalevéllel. Amennyiben sok jégen kínáljuk, akkor a poharakba tehetünk egy-egy szívószálat.