Töltött báránygerinc gratinburgonyával

Hozzávalók:


- bazsalikom
- 10 dkg olívabogyó
- 10 dkg articsóka
- 10 dkg szárított paradicsom
- 60 dkg báránygerinc
- só
- fekete bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl tej
- 1 kg burgonya
- 10 dkg vaj

Elkészítés:


A báránygerincet hosszú késsel igen óvatosan – hogy ne szakadjon –
kilyukasztjuk. A töltelékhez a szárított paradicsomot, az articsókát és az olívabogyót tompa végű késsel összezúzzuk, ízlés szerint fűszerezzük bazsalikommal – sózni, borsozni nem szükséges, ugyanis fűszeres pácban álltak. Ezt a darabos masszát nyomózsákba tesszük, és megtöltjük vele a kivájt húst. A tetejét megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd grillsütőn – mint egy steaket –, minden oldalát meggrillezzük. Legföljebb 20 percig sütjük, ugyanis könnyen rágóssá válik a hús.
A gratinburgonyához a krumplit megtisztítjuk, meghámozzuk, csipsz vékonyságúra vágjuk úgy, hogy a tetejét levágva talpára állítjuk, és egy éles késsel nagyon vékony szeleteket metszünk le belőle. Ezeket egy kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. A sütőt 130-150 fokra előmelegítjük. Közben elkészítjük a mártást: a tejet a tejszínnel, az összezúzott fokhagymával, a sóval és a borssal összekeverjük, leöntjük vele a krumpliszeleteket úgy, hogy azokat teljesen ellepje, majd a sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a krumpli teljesen magába szívta az öntetet és megpuhult.