Töltött gömbcukkini

Hozzávalók:


8 cukkini (vagy karalábé)
150 ml gersli
250 ml víz
1 sárgarépa
1 kis fej karalábé
6-7 szem dió apróra vágva
aszalt paradicsom
lecsó
petrezselyem (és/vagy bármilyen zöldfűszer)
fokhagyma
olívaolaj
só, bors
kevés sajt / durvára darált kenyérmorzsa


Elkészítés:


A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra. A gerslit egy kicsit megpirítottam az olívaolajon, majd felöntöttem a vízzel (mivel a sütőben sütés közben még puhul, nem kell rendesen megfőzni), megsóztam, közben hozzáadtam a kis darabokra vágott répát és karalábét és megfőztem. A
cukkiniknek levágtam egy kicsit az aljából, hogy rendesen álljanak, valamint a kalapjukat, aztán egy kiskanállal kivájtam a belsejüket. Ezt apróra vágtam és az aszalt paradicsommal, a dióval, egy kis lecsóval, az apróra vágott fokhagymával és a petrezselyemmel együtt a gerslihez kevertem, borssal ízesítettem. Megtöltöttem a cukkiniket és egy sütőpapírral bélelt tálba tettem a kalapjukkal együtt, megszórtam reszelt sajttal, vagy kenyérmorzsával, majd kb 25-30 perc alatt megsütöttem őket.
Ízkiegészítőként sárga és piros paradicsomból salsát készítettem. A
paradicsomokat apróra vágtam, citrommal és apróra vágott zöld chilivel, petrezselyemmel ízesítettem.