Töltött paprika

Hozzávalók:


500 g sertéslapocka darálva, 2 gerezd fokhagyma,
étolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 6 db paprika - TV
1 db tojás, 125 g rizs, 1 púpozott teáskanál fűszerpaprika
feketebors (őrölt), só

A paradicsomszószhoz: 1 liter paradicsomlé vagy sűrített paradicsom,
zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld, feketebors (őrölt), só, kristálycukor, olaj, liszt

Elkészítés:


A sertéshúst befűszerezzük, rányomjuk a fokhagymát. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a húshoz adjuk.
A rizst megmossuk és szintén a húshoz keverjük.A töltelék befejezéséhez egy tojást kikeverünk, hozzáadjuk a töltelékhez a só, bors, és a fűszerpaprika kíséretében. Majd alaposan elkeverjük.
Most a paradicsomszószt készítjük el. Legalább 2 liter vízhez hozzáöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, cukrot teszünk bele és beledobunk 1-2 zellerszárat. Míg a paradicsom fő, elkészítjük a töltött paprikákat és a gombócokat. Ehhez a paprikákat csumázzuk ki először.
Töltsük be a paprikákat úgy, hogy a végükbe is jusson töltelék, majd kissé nyomkodjuk meg az oldalukat és a kijövő tölteléket csípjük le. Így elkerülhető, hogy túl feszesre legyen töltve a paprika és főzéskor a rizs duzzadásától megrepedjen.
A maradék hústöltelékből nedves kézzel gombócokat formázunk.
Ezt követően a töltött paprikákat, és a gombócokat, valamit a petrezselymet beletesszük a paradicsomos mártásba és közepes lángon kb. 40 perc alatt teljesen átfőzzük őket. Ha megfőttek a gombócok és a paprikák, kivesszük őket egy tálra, de a szószt a tűzhelyen hagyjuk. Két evőkanál lisztből olajjal világos rántást készítünk és a paradicsomszószt besűrítjük. Utánaízesítünk. A paprikákat és a gombócokat visszatesszük a mártásba.
Adagonként egy gombócot és egy paprikát a paradicsomszósszal leöntve, petrezselymes burgonya körettel tálalunk.