Töltött tintahal spagettivel

Hozzávalók:


. 4 db. közepes méretű tintahal (50-60 dkg)
. 35 dkg kolbászhús
. 400 g spagetti tészta
. 70 dkg érett paradicsom
. 2-3 ek. paradicsom sűrítmény
. 1 fej hagyma
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 tojás
. 1 nagy csokor friss petrezselyem
. 4-6 ág friss kakukkfű
. maréknyi friss bazsalikom
. 2 babérlevél
. só, bors, cukor
. olívaolaj
. száraz fehérbor
. csirke alaplé

Elkészítés:


A tintahalakat megtisztítom, a belsőségeket kiszedem, a bőrét lehúzom, majd a „szárnyait és a csápjait is levágom, ezeket félreteszem, azután a testét kifordítom és csap alatt lemosom, utána visszafordítom. Egy keverőtálba teszem a kolbászhúst, a tintahal szárnyait és csápjait apróra feldarabolva, ráreszelek egy gerezd fokhagymát, beleütöm a tojásokat, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és kakukkfűvel, majd alaposan elkeverem (ha kell, egy kis zsemlemorzsával sűrítem). Sózom, borsozom, majd a tintahal testét megtöltöm a keverékkel, azután egy fogpiszkálóval szorosan lezárom a száját. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, a tintahalakat meghempergetem egy kis lisztben, a felesleget lerázom, azután az olajban aranybarnára pirítom minden oldalán. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és maradék fokhagymát, felöntöm egy pohár borral és a felére elforralom.
Hozzáadom a felaprított paradicsomot, a sűrített paradicsomot, majd annyi alaplével öntöm fel, hogy ellepje. Beledobom a babérleveleket, a bazsalikom felét, sózom és borsozom, egy kanál cukorral egyensú-lyozom ki az ízeket, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepesre, majd a tintahalakat a szószba helyezem és 35-40 percig lassan főzöm.
Közben a tésztát is megfőzöm, úgy időzítve, hogy a tintahallal és a szósszal egy időben készüljön el, majd a leszűrt tésztát néhány kanál paradicsomszósszal elkeverem.
Tálaláskor egy adag tésztát teszek a tányérra, merek rá a paradicsom-szószból, megszórom apróra vágott friss bazsalikommal, majd a tetejére helyezem a tintahalat, amit még meglocsolok egy kis extra minőségű olívaolajjal.