Török kenyér

Hozzávalók:


40 dkg finomliszt
10 dkg kenyérliszt
2 csapott tk. só
0,5 dl olaj
1,5 dl víz
1,5 dl tej
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor

Elkészítés:


A folyadékokat beleöntjük egy tálba, beleszórjuk a cukrot és
belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tésztát. Ha ragacsos, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk. Cipót formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetünk. Letakarjuk, ráborítjuk a kelesz-tőtálat és ismét hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt s ütőt előmelegítjük 200 fokra.A megkelt tésztába az ujjainkkal mintákat nyomkodunk. Kicsit beolajozzuk a kezünket és először körbe, majd a közepébe nyomjuk a mintát. Lekenjük felvert, egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, fekete szezámmal vagy nigella maggal és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.