Tormakrémes sonkatekercs

Hozzávalók:


az aszpikhoz: 1 liter víz, 2 húsleveskocka, 1 kiskanál 10%-os ételecet, 6 dkg zselatinpor
a tormakrémes sonkatekercshez: 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 4 dl tej, 2-3 evőkanál lecsöpögtetett ecetes torma, 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál porcukor, 1 kiskanál citromlé, 12 vékony szelet gépsonka, 2 főtt tojás, 1 kis csokor petrezselyem a tálaláshoz
0,5 kg kész franciasaláta

Elkészítés:


Az aszpikhoz kb. 8 deci vizet egy lábasba töltünk, a leveskockát belemorzsoljuk, az ecettel ízesítjük, 2 percig forraljuk. A zselatint 1-2 percre a maradék vízbe áztatjuk, majd a többi folyadékba öntjük.2-3 percig forraljuk, majd félrehúzva 5 percig pihentetjük. Végül gézvász-non vagy tiszta konyharuhán átszűrjük, félretesszük. A tormakrémhez a vajat fölolvasztjuk, majd a lisztet fél perc alatt kevergetve megfut-tatjuk benne, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon. A tejet apránként ráöntjük és állandó keverés mellett 2-3 perc alatt jó sűrűre főzzük. A tűzről levéve a lecsöpögtetett tormával, a sóval, a borssal,a porcukorral és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Jó habosra keverjük.
Ha túl keménynek találnánk, 1-2 kiskanál tejföllel lágyíthatjuk. A
sonkaszeleteket egymás mellé terítjük, a tormakrémet vastagabb csíkban az egyik oldalukra halmozzuk, fölcsavarjuk.
Az aszpikból,amikor már csak langyos 4-5 evőkanálnyit a tálaló tálba locsolunk és ide-oda mozgatva elterítjük. Akkor jó, ha az alját vékonyan bevonja.Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Közben a főtt tojásokat karikákra szeljük, majd elfelezzük. 12 szépet az aszpikra rakunk, olyan távolságban, hogy a később rákerülő sonkatekercsek közepénél legyenek. A tojásokhoz 1-1 petrezselyemzöldet, esetleg marinált paprikacsíkot illesztünk és 1-1 kiskanálnyi olvasztott aszpikkal meglocsoljuk. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy a díszítést „megfogja”. Ezután, a sonkatekercseket ügyesen a tojásokra fektetjük úgy, hogy kissé összeérjenek. A maradék olvasztott aszpikot ráöntjük, végül hűtőszekrényben kb. 2 óra alatt megdermesztjük. Végül a tálat kb. fél percre meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, majd tartalmát vágódesz-kára borítjuk. Rövid időre a hűtőszekrénybe visszatesszük, hogy újra „meghúzzon”.Ezután forró vízbe mártott késsel a tekercsek találkozásánál fölszeleteljük. A franciasalátát egy tálon elsimítjuk, a sonkatekercseket ráfektetjük. Habzsák segítségével a maradék tormakrémmel díszítjük. Salátalevelekkel, paradicsomcikkekkel, petrezselyemmel még látványosabb, sőt, ha maradt volna az aszpikból, azt kis kockákra vágva szórjuk köré.