Tzatzikis tésztasaláta, citromos-joghurtos csirkenyá

Hozzávalók:


Tésztasaláta:
25 dkg szarvacskatészta
2 kígyóuborka
1 doboz natúr krémsajt
3 dl joghurt
1 dl kaukázusi kefír
2 evőkanál olívaolaj
fél citrom
2 gerezd fokhagyma
5 dkg pirított mák
1 csokor kapor, finomra aprítva
25 dkg koktélparadicsom

bors
Citromos, joghurtos csirkenyárs:
50 dkg csirkemell
1,5 dl joghurt
fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál pirospaprika
1 kávéskanál kurkuma

bors

Elkészítés:


Tésztasaláta:
A tésztát forró, sós, lobogó vízben megfőzzük.
Közben elkészítjük az öntetet: az egyik uborkát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük, kissé kinyomkodjuk.
Hozzákeverjük a natúr krémsajtot, a joghurtot, kefírt, olívaolajat, citromlevet, reszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
Összeforgatjuk a leszűrt főtt tésztával, hozzákeverjük a szárazon megpirított, egész mákot, a finomra aprított kaprot és a negyedekre vágott koktélparadicsomot. Alaposan behűtjük, kifejezetten jót tesz neki, ha néhány órát áll.
Grillhúsok remek körete.

Citromos, joghurtos csirkenyárs:
A pác összes hozzávalóját összekeverjük.
A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk, majd összeforgatjuk a páccal.
Műanyag-, vagy üvegtálba, vagy uzsonnázótasakba tesszük, és legalább 2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Grillezés előtt legalább 2 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
A kockákat bambusznyársra húzzuk (a nyársakat célszerű előre beáztatni). Forró serpenyőben, vagy grillen (páccal együtt) megsütjük.

Tarja “gyros” pácban:
Egy fűszermozsárban pépesre törjük a fokhagymát a sóval.
Hozzáadjuk az olívaolajat és a fűszereket, elkeverjük. A tarját alaposan, egyenletesen bedörzsöljük az olajos fűszerpasztával.
Műanyag-, vagy üvegtálba, vagy uzsonnázótasakba tesszük, és legalább 2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Grillezés előtt legalább 2 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben, vagy grillen megsütjük.