Ünnepi plov báránnyal és gesztenyével(azerbajzsáni)

Hozzávalók:


20 dkg gesztenye, 60 dkg kockára vágott bárányhús, 10 dkg aszalt szilva, 3 fej félbevágott, karikára vágott vöröshagyma, 10 dkg vaj
1 evőkanál kurkuma, 1 teáskanál fahéj, ízlés szerint őrölt bors, ízlés szerint só
Vajas és sáfrányos rizs: 20 dkg olvasztott vaj, 100 dkg basmati rizs
0.3 dkg sáfrány, 20 dkg liszt, 1 db tojássárgája, ízlés szerint só

Elkészítés:


A szilvát legalább 30 percre langyos vízbe áztat­juk. A húst 4-5 dekás, nagy kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, és a főzővízben félretesszük. A hagymát a felforrósított vaj­ban aranysárgára sütjük. A gesztenyét bevágjuk, sós vízben felfőzzük, hirtelen lehűtjük, és meg­hámozzuk. A hagymát, a szilvát és a gesztenyét a húshoz adjuk, beletesszük a fűszereket, és az egészet együtt, kis lángon, 45 percig hagyjuk csendesen forrni. Külön tálban a plov mellé tálaljuk.
A plov, az azerbajdzsáni nemzeti étel minden ünnepi étkezés csúcspontja. A keleti országokban ismert piláfokkal ellentétben, amelyekben a rizshez gyakran kevernek zöldséget és húst, majd együtt főzik meg, a plovnak való rizst a többi hozzávalótól elkülönítve készítik el.
A sáfrányt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk. A rizst megmossuk, és legalább 3 órára beáztatjuk langyos, sós vízbe. A tojássárgájából, a liszt­ből, csipetnyi sóval és 1 evőkanál olvasztott vajjal tésztát készítünk, 30 percig pihentetjük. 4 liter sós vizet felforralunk, beletesszük a lecse­pegtetett rizst. Néha megkevergetve, 6-8 perc alatt, erős lángon félpuhára főzzük, majd leszűrjük. A tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kevés olvasztott vajjal megkent edény alját kibéleljük ve­le, és a tűzhelyen, közepes lángon, kb.15 percig süt­jük. A lecsepegtetett rizst kúpformában a tésztára halmozzuk, rétegesen hozzáadjuk
az olvasztott zsiradékot és a sáfrány levét, a sáfrány nagyobbik részét csak a végén öntjük a rizshegyre. Az edény légmentes lezárásához egy konyharuhát teszünk a fazék és a fedele közé, majd a rizst kis lángon 1 órán át gőzöljük. Tálaláshoz a rizshegy sáfrányszínű csú­csát külön tálra helyezzük, amíg a rizs többi részét nagy tányérra halmozzuk, ezután rátesszük a csúcsot, és leöntjük forró olvasztott vajjal. A tészta­lapot feldaraboljuk, és a díszítéshez használjuk.