Vajas hajtogatott csiga

Hozzávalók:


- 400 g liszt
- 5-6 g szárított élesztő
- 6 g só
- 1 ek cukor
- kb. 270 ml víz

- 250 g vaj
- 130 g sózott vaj
- 80-100 g cukor

Elkészítés:


A tésztát bedagasztjuk. Hagyjuk kelni egy órát. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, nem kell túl vékonyra, mert kenni és utána hajtogatni is kell. Megkenjük 20 deka szobahőmérsékletű vajjal, megszórjuk
barna nádcukorral, majd jöhet a hajtás: lisztezett deszkán az egyik szélét kétharmadig ráhajtjuk, majd a másikat rá és a másik irányból ezt ismételjük meg, majd jöhet egy nyújtás és még egyszer ugyanezt végigcsináljuk. A tésztát lefolpackozzuk, mehet 20 percre a hűtőbe, majd megint kinyújtjuk, megkenjük a sós vajjal és ismét jöhet egy teljes hajtás. Be a hűtőbe 20-25 percre és újra egy hajtás. Végül pihentessük kb. háromnegyed órát, hogy a vaj kicsit visszadermedjen benne.
A tésztát most már véglegesre nyújtjuk a lisztezett deszkán. A téglalap
rövidebb oldalával párhuzamosan kb. 2 centis csíkokra szabdaljuk és feltekerjük, mint a bejglit. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük megfelelő térközzel és azonnal megy a sütőbe, hogy a vaj ne olvadjon ki. 180 fokon légkeverés nélkül kb. fél óra alatt szép aranysárgára sütjük. Amikor már kezd színe lenni, 5-6 deka olvasztott vajjal érdemes meglocsolgatni őket.