Vajas zsemle

Hozzávalók:


8 db zsemléhez:
· fél csésze langyos tej + fél csésze langyos víz (1 csésze=2.5dl)
· 2 ek. olvasztott vaj
· fél tk. só
· 1 tk. cukor
· 3 csésze kenyérliszt (BL80)
· fél tk szárított élesztő

Elkészítés:


A tészta alapanyagait, a leírt sorrendben tálba teszem és
bedagasztom, majd belisztezett deszkán átgyúrom és meleg helyen letakarva, egy órát kelesztem.Mikor kész a tészta, egy belisztezett deszkán pár percig átgyúrom. Azután egy vastagabb hurkát formázok belőle és egy éles késsel, nyolcfelé szeletelem.A karikákat, nyújtófával, másfél centi vastag és nagyjából 10-12 cm átmérőjű korongokká lapítom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és a tetejére lisztet
szitálok. Folpackkal letakarom, fél órára félreteszem kelni egy langyos
helyre. A megkelt zsemléket újra megszórom liszttel és a 200 fokra előmelegített sütőben, 15-18 perc alatt halvány aranybarnára sütöm. A sütőből kivéve, rácsra teszem őket és egy konyharuhával letakarva félreteszem hűlni. Ha kihűlt, egy papírtörlővel lesöpröm a lisztet a tetejéről.