Vanília fagylalt

Hozzávalók:


0,5 l tej
1 rúd Bourbon vanília
150 g cukor
6 szép tanyasi tojás sárgája
0,25 l folyékony, de nagy zsírtartalmú tejszín (minimum 30%-os)
Forrald fel a tejet a hosszában felhasított és kikapart vaníliarúddal. Egy edényben verd fel a tojássárgákat a cukorral, nem kell habosra. Óvatosan, merőkanalanként add hozzá a a forró tejet. Öntsd vissza a lábosba, és tedd vissza a tűzre. Én ilyenkor veszem elő a maghőmérőt, és folytonos keverés közben felmelegítem 85 fokig. Ekkor lekapcsolom a tüzet, belekeverem a tejszínt, jól elkeverem, leszűröm és hagyom kihűlni. Az apró magok benne maradnak, de az esetleges csomók nem.

Ha teljesen kihűlt, mehet a fagylaltgépbe, nagyjából 20-30 perc alatt krémes lesz. Ha nincs fagylaltgéped, akkor tedd mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel turmixold át!

Elkészítés:


0,5 l tej
1 rúd Bourbon vanília
150 g cukor
6 szép tanyasi tojás sárgája
0,25 l folyékony, de nagy zsírtartalmú tejszín (minimum 30%-os)
Forrald fel a tejet a hosszában felhasított és kikapart vaníliarúddal. Egy edényben verd fel a tojássárgákat a cukorral, nem kell habosra. Óvatosan, merőkanalanként add hozzá a a forró tejet. Öntsd vissza a lábosba, és tedd vissza a tűzre. Én ilyenkor veszem elő a maghőmérőt, és folytonos keverés közben felmelegítem 85 fokig. Ekkor lekapcsolom a tüzet, belekeverem a tejszínt, jól elkeverem, leszűröm és hagyom kihűlni. Az apró magok benne maradnak, de az esetleges csomók nem.

Ha teljesen kihűlt, mehet a fagylaltgépbe, nagyjából 20-30 perc alatt krémes lesz. Ha nincs fagylaltgéped, akkor tedd mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel turmixold át!