Vatruska (orosz túrós batyu)

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2,5 dl tej
15+5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
3 dkg élesztő
30 dkg túró
1 kiskanál vanília kivonat

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A túrót egy villával összenyomjuk, elkeverjük benne a vaníliarudat, a vaníliás cukrot és a tojássárgájával kikeverjük. Az élesztőt elkeverjük egy kevéske liszttel és hozzáadjuk a meleg vizet. A tejet felmelegítjük (nem forraljuk!), hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgáját, az élesztős keveréket és a lisztet, majd egy nagy tészta labdává gyúrjuk. Egy tálban letakarjuk, majd egy meleg helyen kelni hagyjuk, körülbelül a kétszeresére. A tésztából kelés után teniszlabda nagyságú darabokat gyúrunk, majd további fél órán át kelni hagyjuk. A labdákba majd a közepén mélyedést nyomunk a mutató- és középső ujjunk segítségével, megkenjük tojással, majd beletöltjük a túrós keverékünket. Kelesztjük még egy kicsit, utána a sütőbe tesszük, körülbelül 10-14 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk még melegen!