Vendégváró pogácsa

Hozzávalók:


- 10 dkg tehéntúró
- 1 csapott evőkanál só
- 1 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál zsír
- 25 dkg vaj
- 1 pohár tejföl
- 2 burgonya
- 2 tojássárgája
- 50 dkg liszt
Hajtogatáshoz és a díszítéshez
- pirospaprika
- 1 tojásfehérje a kenéshez
- 5 dkg szezámmag
- 5 dkg mák
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 dkg olvasztott zsír a kenéshez

Elkészítés:


A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Elmorzsoljuk a hideg zsírt és vajat a liszttel,
az élesztőt kis cukros tejjel felfuttatjuk. Egy nagy tálban összedol-gozzuk a vajas-zsíros morzsát a tojássárgájákkal, a felfutott élesztővel meg a többi hozzávalóval.
Háromszor hajtogatjuk a kész tésztát, az első nyújtásnál megkenjük az olvasztott zsírral. Az egyes hajtogatások között hagyjuk félórát pihenni. Egy éjszakára tegyük hideg helyre. Másnap ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy tojásfehérjét felverünk kevés őrölt piros paprikával, ezzel lekenjük a tésztát. Egy kis tálba reszelt sajtot, egy másikba szezámmagot, a harmadikba egész mákot teszünk. Kis pogácsákat szaggatunk, egyiket a sajtba, másikat a szezámmagba, vagy a mákba mártjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, forró sütőben körülbelül 40 percig sütjük.