Vietnámi tekercs

Hozzávalók:


25 darab) 25 darab kerek rizspapír
Töltelék:3 dkg darált sertéshús
20 dkg nyers garnéla, megtisztítva, aprítva (a főtt koktélrák nem megfelelő)
1 doboz (15dkg) konzerv rákhús (crabmeat)*
3 közepes salotta, vagy 1 nagy hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összenyomva
5 dkg üvegtészta (forró vízbe beáztatva)
fél közepes sárgarépa, reszelve
1 tojásfehérje
2 tk cukor
2 ek halszósz
csipet só, bors

a sütéshez olaj

Mártogató (nuoc cham):
½ dl Halszósz
2 lime kifacsart leve
5 lapos ek cukor
2 gerezd fokhagyma, aprítva
fél tk chilipehely, vagy egy friss chili, pici darabokra vágva
Opcionális: pici reszelt sárgarépa
Ha a szósz valaki ízlése szerint túl erős és markáns, vízzel lehet hígítani

Tálaláshoz: salátalevél, friss menta, friss koriander
*a garnéla mélyhűtött nyers legyen – leginkább a szürke színű tigrisrák. Tudtommal ez otthon több helyen, pl. Ázsia bolt –beszerezhető. A rózsaszínű főtt rák nem jó erre a célra.
A rákhús (crabmeat) konzerv formában beszerezhető. Ha ezeket nem tudjuk beszerezni, a töltelék állhat csak húsból és zöldségből. Ez esetben növeljük a sertéshús és az üvegtészta arányát is 10-10dkg-ra, és kb. 10 dkg friss szójacsírát keverjünk hozzá. Ebben az esetben egy egész tojást használjunk a töltelék megkötéséhez.

Elkészítés:


Forró vízbe beáztatom az üvegtésztát (utasítás szerint)
2. Közben gépben felaprítom a hagymát, fokhagymát. Lereszelem a sárgarépát. Gépben masszává aprítom a nyers garnélát. (A mélyhűtött forró vízben pár perc alatt felolvad)
3. Egy tálban összekeverem a töltelék összes hozzávalóját.
4. Egy mély tálba forró vizet töltök. Kiterítek egy nedves konyharuhát –ezen várakoznak majd a beáztatott rizspapírok.
5. Elkezdem összeállítani a tekercseket: egy kerek rizspapírt 4-5 másodpercre teljesen bemártok a forró vízbe. A nedves konyharuhára helyezem és megvárom, amíg teljesen megpuhul (kb. fél perc). Teljesen áttetszőnek, könnyen hajtogathatónak kell lennie. Ha hajtogatáskor kiderül, hogy helyenként még kicsit kemény, kis vizet kenek rá, hogy puha legyen. Egy tekerccsel dolgozom, közben a konyharuhán már puhulhat a következő két-három papír.
6. A kör alsó felére egy púpos tk-nyi tölteléket helyezek, két oldalát ráhajtom, majd szorosan feltekerem, hogy tömör kis tekercseket kapjak. Elkészítem az összes tekercset. Az összeset egy tányéron, vagy deszkán tartom, de ne érjenek egymáshoz, mert összeragadnak.
7. Forró olajban arany ropogósra sütöm a tekercseket.
8. A mártogatóhoz összekeverem a hozzávalókat, kis tálkába teszem.
9. A tekercset a következőképpen fogyasztom: Egy salátalevélbe néhány mentalevelet, esetleg koriandert teszek, majd belegöngyölöm a tekercset. Ezt a batyut mártogatom a szószba.
A nyers tekercseket le lehet fagyasztani és úgy kisütni.

*a garnéla mélyhűtött nyers legyen – leginkább a szürke színű tigrisrák. Tudtommal ez otthon több helyen, pl. Ázsia bolt –beszerezhető. A rózsaszínű főtt rák nem jó erre a célra.
A rákhús (crabmeat) konzerv formában beszerezhető. Ha ezeket nem tudjuk beszerezni, a töltelék állhat csak húsból és zöldségből. Ez esetben növeljük a sertéshús és az üvegtészta arányát is 10-10dkg-ra, és kb. 10 dkg friss szójacsírát keverjünk hozzá. Ebben az esetben egy egész tojást használjunk a töltelék megkötéséhez.