1 ek vaj
3 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva
3 cm gyömbér reszelve
1 gerezd fokhagyma reszelve
fél-fél kk currypor, őrölt kömény
40 dkg vöröslencse, áztatni nem kell (én a felezettet főztem)
fél tk só
1 babérlevél
1 liter alaplé
1 tk dijoni mustár, ami ízlés szerint lehet több, kevesebb
5 dkg pirított kesudió vagy más olajos mag durvára aprítva
chilipehely
friss koriander vagy petrezselyemzöld
A répához:
30 dkg sárgarépa kockázva
fél dl olaj
fél kk só
1 gerezd citrom leve
1 tk fekete szezámmag, de lehet mák is
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A kockázott répát tegyük egy nejlonzacskóba. Az olajat keverjük össze a sóval majd borítsuk a répára. Alaposan rázzuk össze, majd öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk rá a szezámmagot és 16-18 perc alatt süssük meg. Közben egy nagyobb lábosban közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Mehet rá a hagyma, finoman sózzuk, puhára pirítom. Egy-két kanál vizet folyamatosan hozzáadok, hogy gyorsabban puhuljon. Mérséklem a lángot, majd ráreszelem a hagymára a gyömbért és fokhagymát, rászórom a fűszereket és fél percig együtt pirítom őket. Ráborítom a lencsét, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevet és fedő alatt, a forrástól számítva 10-12 percig főzöm. Álljunk mellette, mert könnyen kifut, habzik. Hamar szétfőhet, szóval érdes rá figyelni és az sem baj, ha kicsit roppanós marad. Sajnos a szép színét elveszíti, a gyorsaságáért ezt kell feláldozni cserébe. Ha megfőtt, két decinyit szedjünk külön és pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. A mustárt keverjük ki 2-3 kanál főzelékkel és ízesítsük be vele. Kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk. Sült répával, kesudióval, korianderrel tálaljuk. Én megszórtam jó sok chilivel és za'atar fűszerkeverékkel is.