Vörös lencse főzelék, sült sárgarépával

Hozzávalók:


1 ek vaj

3 ek olaj

1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva

3 cm gyömbér reszelve

1 gerezd fokhagyma reszelve

fél-fél kk currypor, őrölt kömény

40 dkg vöröslencse, áztatni nem kell (én a felezettet főztem)

fél tk só

1 babérlevél

1 liter alaplé

1 tk dijoni mustár, ami ízlés szerint lehet több, kevesebb

5 dkg pirított kesudió vagy más olajos mag durvára aprítva

chilipehely

friss koriander vagy petrezselyemzöld

A répához:

30 dkg sárgarépa kockázva

fél dl olaj

fél kk só

1 gerezd citrom leve

1 tk fekete szezámmag, de lehet mák is

Elkészítés:


A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A kockázott répát tegyük egy nejlonzacskóba. Az olajat keverjük össze a sóval majd borítsuk a répára. Alaposan rázzuk össze, majd öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk rá a szezámmagot és 16-18 perc alatt süssük meg. Közben egy nagyobb lábosban közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Mehet rá a hagyma, finoman sózzuk, puhára pirítom. Egy-két kanál vizet folyamatosan hozzáadok, hogy gyorsabban puhuljon. Mérséklem a lángot, majd ráreszelem a hagymára a gyömbért és fokhagymát, rászórom a fűszereket és fél percig együtt pirítom őket. Ráborítom a lencsét, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevet és fedő alatt, a forrástól számítva 10-12 percig főzöm. Álljunk mellette, mert könnyen kifut, habzik. Hamar szétfőhet, szóval érdes rá figyelni és az sem baj, ha kicsit roppanós marad. Sajnos a szép színét elveszíti, a gyorsaságáért ezt kell feláldozni cserébe. Ha megfőtt, két decinyit szedjünk külön és pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. A mustárt keverjük ki 2-3 kanál főzelékkel és ízesítsük be vele. Kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk. Sült répával, kesudióval, korianderrel tálaljuk. Én megszórtam jó sok chilivel és za'atar fűszerkeverékkel is.