Vörösboros kakaspörkölt juhtúrós galuskával

Hozzávalók:


kb. 2,2 kg kakashús
és belsőség, 20 dkg
füstöltszalonna,
40 dkg hagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 db paprika, 2 ek.
csípős paprika, só, bors,
1,5 dl paradicsomlé,
pirospaprika, őrölt kömény,
száraz vörösbor, olaj
+ a nokedlihez:
liszt, 3 tojás ,0,5 kg túró (tehén-
és juhtúró fele-fele arányban)
1,5 dl. tejföl és ha szeretjük,
egy csokor friss kapor

Elkészítés:


Egy nagy vaslábosban, kevés olajon kiolvasztom a kockákra vágott szalonna zsírját, majd az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom benne. Azután a tetejét megszórom három kanálnyi fűszerpaprikával, hagyom egy kis ideig, míg az íz- és színanyagok kioldódnak belőle, majd hozzáadom az apróra vágott paprikát, a csípős paprikát, a paradicsomot és elkeverem. Hozzáadom a húst, átforgatom és addig pirítom/párolom, míg a hús kis színt nem kap és kissé kifehéredik. Lejjebb veszem a hőfokot közepesre, sózom, borsozom, megszórom egy csipetnyi tört köménnyel, belereszelem a fokhagymát és kevergetés mellett pár percig párolom, míg a hús levet nem enged. Ekkor felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el a húst, ellenőrzöm a sózást, majd lassan gyöngyözve-forrva főzöm két órán át. Két óra elteltével a hús kezd puhulni és a leve nagyrészt elfőtt, besűrűsödött, ekkor felöntöm annyi vörösborral (kb. 6 dl.), hogy megint éppen ne lepje el a húst, majd egy fokozattal feljebb kapcsolom és továbbra is lassan, rotyogtatva még egy órát főzöm. Közben többször is ellenőrzöm, megkeverem. Ezután megkóstolom, megpuhult-e rendesen a hús, elég sós vagy kellően csípős-e. A végeredmény egy bőséges, sűrű szaftos pörkölt legyen. A végén elkészítem a túrós nokedlit, három tojásból, fél kiló lisztből. A nokedlitésztát lobogó sós vízbe szaggatom, majd leszűröm és vajon átforgatom egy nagy serpenyőben. Bekeverem túrót, a tejföl felét és alaposan elkeverem. Petrezselyemzölddel díszítem.