Zölddió likőr

Hozzávalók:


- 15 szem zöld dió
- 2-3 fahéjrúd
- 7 dl borpárlat
- 50 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 8-10 szem szegfűszeg
- 2 dl rum
- 1 csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés:


A puha zöld diók végeit levágjuk és jó mélyen megszurkáljuk, hogy a belsejükből a keserű lé könnyebben kiázzon. 14 napon át hideg vízben áztatjuk úgy, hogy naponta váltjuk a vizet. Ezután a diót jól záródó, széles szájú üvegbe tesszük. Ráöntjük a borpárlatot (alkoholt), az üveget lezárjuk és 6-8 héten át meleg, napos helyen érleljük, néha összerázzuk. Az érlelési idő elteltével finom szűrőn átszűrjük. Cukorból és egy liternyi vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a fűszereket meg a citrom vékonyra szelt héját. Ha kihűlt, a rummal elkeverjük, leszűrjük, majd a likőralaphoz adjuk. További egy hétig meleg helyen érleljük, majd üvegekbe töltjük, és hűvös helyen még legalább egy hónapig pihentetjük.