Zöldparadicsom lekvár

Hozzávalók:


2,5 kg. zöld paradicsom
1 kg cukor
2 citrom
1 ek. vaníliakivonat
(vagy egy egész bourbon vanília hüvely)

Elkészítés:


A paradicsomokat megmosom, kivágom a „csumáját” és feldarabolom, majd egy nagy lábosba teszem. A lábost lefedem és közepesnél erősebb fokozaton fél óráig főzöm, míg levet enged magának. Leveszem a fedőt, ráreszelem a tetejére a két citrom héját, belefacsarom a levét, majd a cukrot is beleszórom. Alaposan elkeverem. Fedő nélkül, lassú tűzön 2,5-3 órát főzöm, gyakori keverés mellett, míg a paradicsom szét nem fő és be nem zselésedik. Ekkor egy fémszűrőbe merem és átpasszírozom rajta egy másik edénybe, hogy egy sűrű de szép sima lekvárt kapjak. Az átpasszírozott lekvárhoz adom a vaníliakivonatot és még 20 percig főzöm, amíg az üvegeket előkészítem. Tiszta üvegbe merem a forró zöldparadicsom lekvárt és szorosan lezárom a tetővel. Fejre állítva, takaróba csavarva félreteszem egy napra, hogy lassan hűljön ki. Az így eltett zöldparadicsom lekvár évekig is elállhat a kamrában. Az íze egészen különleges, egzotikus gyümölcsökre hasonlít.