Zöldséges pirított tészta (kínai)

Hozzávalók:


hagyma, zöldhagyma,
kaliforniai paprika, sárgarépa,
cukkini, gyömbér és
friss bambusz, szárzeller,
cukkini, fél kiló csirkemell,
zöldborsó, zöldbab,
egy nagy tojás, 2-3 ek. víz,
3 nagy ek kukoricakeményítő,
só, bors, szójaszósz,
osztrigaszósz, szezámolaj,
1-1,5 tk. keményítő
kb. 4-5 ek. olaj, fél dl rizsbor
(vagy száraz fehérbor vagy
sherry), kevés víz, 1 csomag
spagetti, vagy széles metélt

Elkészítés:


A zöldséges húsnál a hangsúly a pácon van, amit közvetlenül sütés előtt kell a húsra önteni. Az összes zöldséget felaprítjuk falatnyi darabokra, a gyömbért és a hagymát finomra. Egy csirkemellet először félbe, majd a két felet lapjában félbe, majd kb. 1 mm vastag szeletekre vágjuk. Ezután egy nagy tojást, 2-3 ek. vízzel elkeverünk, adunk hozzá kb. 3 nagy evőkanál kukoricakeményítőt, egy mokkáskanál sót és alaposan elkeverjük. Ráöntjük a húsra és összeforgatjuk. Akkor jó, ha minden egyes kis húsdarabot bevon ez a pác. Ha kész, magunk mellé készítünk sót, borsot, szójaszószt, osztrigaszószt és szezámolajat. 1-1,5 tk. keményítőt egy külön kis edényben elkeverünk kevés vízzel, azt is a többi hozzávaló mellé tesszük. Egy wokba öntsünk kb. 4-5 ek. olajat, és adjuk hozzá a húst. Várjuk meg, míg kissé kifehéredik, utána kezdjük el kevergetni. Pár perc után adjuk hozzá a hagymákat és a gyömbért, pirítsuk 1-2 percig, öntsünk bele fél dl rizsbort, majd egyszerre tegyük hozzá a többi zöldséget. Kevergetve pirítsuk, kb. 4-6 percig, míg a zöldségek is kicsit megpuhulnak, de roppanósok maradnak. Kicsit sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1 ek. szójaszószt és öntsünk alá kevés vizet, amennyi szaftot szeretnénk majd a kész ételen. Locsoljuk meg 1-2 evőkanállal az előkészített keményítős vízzel, keverjük el. Adjuk hozzá az osztrigaszószt és pár csepp szezámolajat. Koriander zölddel vagy újhagyma zöldjével díszítsük. A pirított tésztához egy kis hagyma és káposzta pirítása után adjuk hozzá a kifőzött tésztát és két kanál vagy villa segítségével állandóan forgatva kezdjük pirítani. Locsoljuk meg 1 ek. szójaszósszal. Végül szedjünk rá a húsos szószból.