3 szuper pác csirkehúshoz

Hozzávalók:


Gyömbéres pác
1 dl ananászlé
1 dl narancslé
fél dl méz
2 evőkanál olaj
1 evőkanál gyömbérpor

Görög pác
1-2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanálnyi szárított oregánó
1 teáskanálnyi római kömény
1 teáskanálnyi fahéj
1 csipet ánizsmag
3 csapott evőkanál só
1 teáskanálnyi frissen őrölt fekete bors
1 teáskanálnyi fehér bors
1 fél csokor friss petrezselyem

Illatos karibi pác
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt szegfűszeg
fél kiskanál reszelt szerecsendió
1 kiskanál őrölt bors
fél kiskanál csilipor
1 kiskanál citromlé
1 dl olívaolaj

Elkészítés:


A csirkemell semleges ízét érdemes feldobni pácokkal: szerencsére van élet a klasszikus fokhagymás-tejes pácon túl is, de ehhez is érdemes észben tartani néhány fontos tippet:

Mivel a páclevek legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán- vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém- vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.
Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatjuk a húsokat és halakat.
A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.
A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tároljuk, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.
Minél nagyobb adag húst pácolunk, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemellszeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 órán át kell a páclében tartani.
Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni, hanem sütés közben meglocsolhatjuk vele a húst.
A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz és a friss zöldségek hozzák ki legjobban.
Azt érdemes tudni, hogy egy jó páclé a fűszereken kívül legalább kétféle összetevőből áll: az olajok adják az ízesítők alapját, ezek oldják ki a fűszerek valódi ízét, a savas hozzávalók pedig szétszedik a kemény rostokat, porhanyóssá és puhává téve a húst.