1 kg áfonya
1 citrom
2 teáskanál pektinpor
1 teáskanál folyékony stevia
Az áfonyát válogasd ki, mosd meg alaposan, és szitán csepegtesd le. Nyomkodd össze, vagy botmixerrel pürésítsd egy kicsit. Öntsd egy lábosba, add hozzá a zselésítő pektinport. Reszeld hozzá a citrom héját, nyomd hozzá a levét. Forrald fel, majd mehet hozzá a stevia. Kis lángon főzd körülbelül 30-40 percig. Közben többször kevergesd meg egy fakanállal. Akkor jó, ha eléri a kívánt sűrűséget.
Miközben rotyog a lekvár, az üvegeket alaposan mosd ki. A legjobb, ha ki is főzöd. Utána állítsd őket egymás mellé egy magasabb falú tepsibe, és kezdd melegíteni, majd apránként merd bele a kész lekvárt. Így az üveg biztosan nem reped meg. Ha teletöltöd, zárd le, és fordítsd fejre néhány percre. Takard be plédekkel, és hagyd a száraz dunsztban kihűlni egy-két nap alatt. Ha biztosra akarsz menni, mielőtt lezárod, késhegynyi szalicilt is teszel a lekvár tetejére. Tartsd hűvös, száraz helyen, felbontás után pedig a hűtőben.
Stevia természetes édesítőszer:
A stevia az őszirózsafélék családjába tartozó, kb. 240-260 fajt számláló növénynemzetség. Az Észak-Amerika nyugati felén és Dél-Amerikában őshonos fajok lágy szárú vagy fás szárú, cserje termetű növények. A jázminpakóca (S. rebaudiana) nevű faj leveleit édesítésre használják, mivel a benne található szteviol glikozid a cukornál 300-szor édesebb ízű.