A pite tésztájához
2,5 bögre rétesliszt
3/4 bögre vaj
1/2 bögre margarin vagy más növényi olaj
1/2 bögre hideg víz
2 ek. cukor
1 tk. só
Az almás töltelékhez
1,5 kg alma
3/4 bögre cukor +1 ek. a szóráshoz
2 ek. liszt
1 felvert tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1/2 mk. őrölt fahéj
1/2 mk. őrölt szerecsendió
1/2 mk. só
A vajat és margarint kissé felolvasztva tudod kimérni, ezt követően ugyanakkor tedd hűtőszekrénybe, amíg teljesen megdermednek.
Mérd ki a réteslisztet, keverd hozzá a cukrot és a sót. Add hozzá a margarint vagy növényi olajat, majd a vajat is. Robotgéppel keverd 10 percig. Kézzel nem szabad hozzáérni, mert a melegtől gyorsan megolvadnak a zsiradékok, és a liszt felszívja azokat. Az amerikai pite tésztájához öntsd a hideg vizet, és keverd tovább. Ha túlzottan kemény lenne a tészta, lazíthatod még kevés hideg vízzel.
Az elkészített tésztát csomagold fóliába, és egy órát pihentesd a hűtőszekrényben. Lehetőleg továbbra se érj hozzá meleg kézzel.
A lehűtött tésztát felezd meg, egyiket nyújtsd, és igazgasd el a pitesütő formában úgy, hogy felérjen az oldaláig. A tészta másik felét is nyújtsd ki, helyezd tányérral, takard le fóliával, és a sütőtálba helyezett lappal együtt tedd vissza a hűtőbe még fél órára.
Folytasd a mennyei pitereceptet, amelyhez a sütőt melegítsd elő 220 fokra, majd készítsd el az almás tölteléket. Az almákat mosd le, töröld szárazra, pucold meg, távolítsd el a magházat, és darabold fel apró kockákra.
Keverd hozzá a cukrot, a lisztet, a fűszereket és a sót, locsold meg a citromlével. Hagyd állni, amíg kicsöpög a leve.
A hűtőből kivett és már előkészített tésztát vékonyan kend át a fűszeres almalével. Töltsd bele az almát, majd a másik tésztával fedd be. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy ne tudjon a töltelék kifolyni belőle.
A kissé felvert tojásfehérjével alaposan kend át a tésztát. Told a sütőbe és 25 perc alatt süsd szép aranybarnára. Vedd le a sütő hőfokát 190 fokra, az amerikai almás pitét szórd meg a maradék cukorral, told vissza a sütőbe, és süsd addig, amíg a cukor "bugyogni" kezd a sütemény tetején. Nagyjából 30-35 perc. Az elkészült pitét vedd ki a sütőből, pihentesd négy órát, majd fölszeletelve önmagában vagy vanília fagyival kínáld.