A tésztához:
30 dkg liszt
18 dkg vaj
1 evőkanál cukor
csipet só
4-6 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
1 kg alma
12 dkg kristálycukor
5 dkg barna cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 csapott kávéskanál fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió
2 evőkanál liszt
10 dkg őrölt dió
1 evőkanál aprított aszalt eper.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a citromlevet és a reszelt citromhéjat, a cukrot, a fűszereket, az aszalt epret és végül a lisztet. Jól összekeverjük. A hideg tésztát elfelezzük. az egyik felét kinyújtjuk és egy 28 cm átmérőjű tortaformába tesszük, úgy hogy a szélét is kibéleljük vele, kb. 3-4 cm magasságban. (Ha kisebb formát használunk, akkor magasabb lesz a pite. Nem szükséges kivajazni a formát, mert elég vajas a tészta.) A tésztát megszórjuk a dió felével, majd belesimítjuk az almás tölteléket úgy, hogy középen több legyen. Az almára rászórjuk a maradék diót. A tészta másik felét kinyújtjuk és kb. 3 cm széles csíkokat vágunk, és rácsos formában beborítjuk vele az almatölteléket. A csíkokat a szélén lévő tésztához nyomkodjuk. Felvert tojással megkenjük (ez elhagyható) és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 180 fokon kb. 50-60 percig, amíg a rács aranysárga nem lesz. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.