Andalúz rizottó

Hozzávalók:


1 fej hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
friss zöld fűszerek ízlés szerint,
4 evőkanál olívaolaj,
2 ek. füstölt fűszerpaprika,
csipetnyi tört chili paprika (elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset),
fél kk. őrölt koriandermag,
1 csirkemell,
10 dkg füstölt kolbász (én lókolbászt használtam),
1,5 liter zöldségalaplé,
1,5 dl száraz fehérbor,
1 evőkanál paradicsompüré,
2 csésze (kb. 400 g) arborio rizs,
tálaláshoz ízlés szerint parmezán sajt, vagy más aromás sajt

Elkészítés:


Az olívaolajon a fokhagymát a tört csilivel megpirítom, hozzáadom a fűszerpaprikát, majd a hagymát.
Szükség szerint kicsit öntök hozzá az alapléből. Miután a hagyma megpirult hozzáadom a karikákra vágott kolbászt, majd egy kis sütés után mehet bele a csíkokra vágott csirkemell is, az egészet összesütöm, majd felöntöm kb. 3 dl alaplével. Addig főzöm így, amíg a hús puha lesz. Beleteszem a rizst, majd azonnal beleöntöm a fehérbort, folyamatosan kevergetem, amíg a bor elpárolog.
Az alaplé folyamatos adagolása mellett megfőzöm a rizst. Hozzáadom a paradicsompürét, a narancs reszelt héját, és levét, valamint az őrölt koriandermagot. A végén hozzáadom a friss zöld fűszereket, tálaláskor reszelt parmezánnal és szárított paradicsommal teszem még izgalmasabbá.

Trükkök, tippek, praktikák:


A rizottó az olasz és a spanyol konyha egy meghatározó egytál étele, alapvetően régebben a szegények eledele volt, és olyan ízesítés került bele, ami éppen volt háznál. Lehet tengeri herkentyűs, ezt paellának hívják, vagy például húsos, vagy zöldséges. Ez most egy húsos, fűszeres változat.