Angol palacsinta

Hozzávalók:


1.25 csésze tej
3.5 csésze liszt
1.25 csésze langyos víz
2 evőkanál sózatlan vaj, megolvasztva, majd lehűtve
1 evőkanál méz
2.5 teáskanál instant élesztő
0.5 teáskanál sütőpor
0.5 teáskanál finomszemű tengeri só
sütőspray
Eszköz: 1.5 cm-es fémgyűrűk
A habos vajhoz:
1 csésze hideg tejszín
1 csipet só
Narancsos-áfonyalekvárhoz:
8 közepes narancs
4 citrom
2 csésze friss áfonya
6 csésze cukor
2 tasak pektin

Elkészítés:


Egy kis lábosban langyosítsuk meg a tejet. Keverjük össze a lisztet, a vizet, a vajat, a mézet, az élesztőt, a sütőport és a sót a konyhai robotgép táljában. A dagasztókarral magas fordulaton dolgozzuk össze a tésztát kb. 2 perc alatt. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk buborékosra kelni, 1 óra alatt.

Olajjal kenjünk ki egy öntöttvas vagy tapadásmentes serpenyőt, és közepes fokozaton melegítsük 5 percen át. Fújjuk be sütőspray-vel a fém gyűrűket, és tegyük a serpenyőbe. Töltsünk meg minden gyűrűt 0.25 csészényi tésztával. Süssük addig, amíg a kis palacsinták már egyben maradnak, és amíg az aljuk enyhén megbarnul, 3-5 alatt.

Óvatosan távolítsuk el a gyűrűket, fordítsuk meg a palacsintákat, és süssük, amíg teljesen átsül, és a másik oldala is aranybarnává válik. Amíg sülnek, mossuk el, és olajozzuk be újra a gyűrűket a következő adaghoz.

Kenjük meg a kész palacsinták tetejét habos vajjal és a narancsos-áfonyalekvárral. Vagy vágjuk ketté a palacsintát, mint az angol muffint, pirítsuk be, és utána kenjük meg.

A lekvár készítése:

Burgonyahámozóval hámozzuk meg a narancsokat és a citromokat, majd a héjakat vágjuk apró darabokra. Tegyük félre.

Hámozzuk le a maradék fehér héjat a gyümölcsökről, és dobjuk ki. Vágjuk a citrusokat apróra, a levet is őrizzük meg.

Tegyük a héjat 1.5 csésze vízzel egy közepes lábosba, és magas fokozaton forraljuk fel. Vegyük vissza a fokozatot, és lefedve főzzük 20 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá az összevágott gyümölcsöket és a gyümölcslevet, és lefedve, alacsony fokozaton főzzük további 7 percig. Adjuk hozzá az áfonyát, és főzzük még 3 percig.

Keverjük hozzá a cukrot. Melegítsük a keveréket, amíg fel nem forr, és folyamatosan kevergetve főzzük pontosan 1 percig. Keverjük hozzá a pektint. Vegyük le a tűzhelyről, és fém kanállal távolítsuk el a habot.

Habos vaj készítése:

Keverjük ösze a tejszínt és a sót a konyhai robotgép táljában. A habverő karral verjük addig, amíg a tejszín vajszerűvé válik. Habkártyával tegyük át egy tálba, és tálalás előtt hűtsük legalább 15 percig.