Aranygaluska - klasszikus

Hozzávalók:


A tésztához
25 g porcukor
250 g liszt
25 g vaj
20 g élesztő
3 g só
1 db tojás
120 ml tej
1 db citrom héja

A szóráshoz, kenéshez
100 g darált dió
100 g kristálycukor
citrom reszelt héja
200 g vaj

Elkészítés:


Az élesztőt langyos vízben futtassuk fel egy kevés cukorral, majd gyúrjuk homogénné a tészta többi hozzávalójával. A tésztát fél órát hagyjuk pihenni, amíg a duplájára nem kel. A cukrot és a diót a citrom reszelt héjával keverjük el. A megkelt tésztát egyengessük el, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval vágjunk belőle kerek lapokat. Ezekből formáljunk kis gombócokat, majd egy kivajazott tortaformába szorosan tegyük egymás mellé. A tetejét vajazzuk meg, majd jó alaposan szórjuk meg a diós keverékkel. 180 fokon 25 percig süssük aranybarnára. Tálaláskor kínáljunk mellé vaníliasodót.