Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók:


50 dkg liszt
3 tojássárgája
6 dkg lágy vaj
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
2 csipet só
250 ml tej
reszelt citromhéj
20 dkg durvára tört dió
5 dkg porcukor
10 dkg olvasztott vaj

Vaníliasodó:
5 db tojás
2 dl tej
3 dl tejszín
1 rúd vanília
5 dkg cukor
1 csipet só
3 dkg vaj

Elkészítés:


Előkészületek

A langyos, cukrozott tejben futtassuk fel előre az élesztőt.
A tojásokat vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy felhasználásra szobahőmérsékletű legyen.

Aranygaluska

A lisztet átszitáljuk, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját és apránként hozzáöntjük a tejben felfuttatott élesztőt. Jöhet bele a három tojás sárgája, a cukor, a lágy vaj és a só is. Dagasztógéppel kidagasztjuk, majd min. 40 percig meleg helyen kelesztjük.

Olvasztott vajba mártott evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából, ezeket is megmártjuk az olvasztott vajban, majd meghempergetjük a tört dióban. Egy kivajazott, hőálló tálba rendezzük a galuskákat, a tetejét megszórjuk cukorral és lefedve 20 percet hagyjuk még kelni.
Aranybarnára sütjük.

Vaníliasodó

Egy bevizezett edényben melegítjük a tej és a tejszín keverékét és hozzáadjuk a vaníliarúd héját.

A vanília kikapart magját elkeverjük a cukorral és a tojások sárgájával és habosra keverjük.
Majd további folyamatos kevergetés mellett, lassan hozzácsorgatjuk a felforralt tejes tejszínt. Ezután az egész mehet vissza a tűzhelyre melegedni. Kergessük egy spatulával, nehogy leégjen.
Mikor elkezd sűrűsödni, átöntjük egy hideg edénybe, így már ne fő tovább. Feloldjuk benne a hideg vajat, hogy még sűrűbb legyen.

Közben a tojásfehérjéket, két csipet sóval könnyű habbá verjük és a vaníliasodóhoz keverjük, majd tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.