Az eredeti New York-i sajttorta

Hozzávalók:


A tésztához

3,5 pohár darált teljes kiőrlésű vagy zablisztes keksz (vagy amit a leginkább kedvelsz)
5 ek. olvasztott vaj
2 ek. porcukor
csipet só
A töltelékhez

1 doboz (250 gr) Mascarpone vagy egyéb krémsajt
4 tojás
1 pohár tejföl
1 pohár tejszín kemény habbá verve
2 pohár porcukor
1 tk. vaníliakivonat
1 mk. só
A díszítéshez

2 pohár tejföl
fél pohár porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje (esetleg 1 csomag Bourbon vaníliás cukor)

Elkészítés:


Nagyon fontos, hogy a hozzávalókat időben kivedd a hűtőszekrényből, és csak akkor láss neki a pofonegyszerű sajttorta összeállításának, ha valamennyi szobahőmérsékletre melegedett.

Vajazz és szórj meg liszttel vagy bélelj ki sütőpapírral egy kb. 23 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Keverőtálba öntsd a darált kekszet, keverd hozzá a cukrot és a sót, majd az olvasztott vajat. A tésztát simítsd a tortaformába úgy, hogy sütőtál oldalfalának nagyjából a feléig is jusson belőle. Told a tésztát előmelegített sütőbe, és pirulásig (kb. 8-10 perc) süsd. Vedd ki a sütőből a sajttortaalapot, a hőfokot pedig állítsd 160 fokra.

A sajtkrémet töltsd keverőtálba, add hozzá a vaníliakivonatot és a sót, majd mixer vagy robotgép segítségével néhány perc alatt krémesítsd. Lassú fokozaton tovább keverve öntsd hozzá a porcukrot, majd keverd még 1 percig. Továbbra is lassú fokozaton keverve egyesével add a sajtkrémes masszához a tojásokat, majd eggyel gyorsabb fokozaton keverd még 1 percig, ennek eredményeképpen sima, egynemű krémet kell kapnod, végül ismét a legalacsonyabb fokozatot használva a tejfölt és a kemény habbá vert tejszínt is add a sajttorta krémjéhez.

Önts a tölteléket a sajttorta alapjára, ha szükséges, spatulával (jó a kés vagy a kanál is) simítsd el a sajttorta tetejét. Ha megoldható, a sütőtálat helyezd egy vízzel teli edényre. Javasolt a sütőformánál valamivel kisebb edényt választani, hogy a víz ne folyhasson a kapcsos sütőtál aljába.Told a sütőbe a süteményt és 160 fokon 1 óra 45 percig süsd. Ha nagyon pirulna a teteje (ami csak ritkán fordul elő), sütőpapírral fedd le.

Ha a sajttortát keményen szereted, told vissza negyedórára a sütőbe. Két óránál hosszabb ideig már semmi esetre sem szabad tovább sütni.

Amikor elkészült a sajttorta, nyisd ki résnyire a sütő ajtaját, és hagyd lassan kihűlni a süteményt. Nagyjából egy óra elteltével a sajttortát helyezd a hűtőszekrénybe és hagyd állni legalább 4 órát.

Közben készítsd el a díszítést is. Keverd robotgéppel a tejfölhöz a porcukrot és a vanília belsejét, majd amikor a sütemény már legalább egy órát pihent a hűtőben, vedd ki, simítsd el rajta a tejfölös keveréket, és told vissza a maradék időre.

Tálaláskor a sütőforma kapcsos részét távolítsd el, és szelelted a sajttortát. Gyümölcsöt, fagylaltot kínálhatsz hozzá.