A bagelhez (8 db)
22 dkg finomliszt
15.5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tasak instant élesztő
4 dkg cukor
4 csipet só
2 dl langyos víz
1 ek napraforgó olaj
A füstölthalas sajtkrémhez
10 dkg makréla (füstölt)
10 dkg krémsajt
1 ek kakukkfű (friss)
bors ízlés szerint (őrölt)
A liszteket az élesztővel, a cukorral és a sóval összekeverjük, az olajat egy az egyben öntjük hozzá, a víznek először csak a felét, aztán fokozatosan. A robotgép dagasztókarjával addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes lesz, és elválik az edény falától. 10 percet pihentetjük.
8 egyforma bucit csinálunk a tésztából. 10 percet pihentetjük.
A bucikat kézzel téglalappá húzgáljuk, aztán kicsit nyújtunk is rajta. A hosszabbik oldalánál indítva feltekerjük. Az így elkészült hurkákból karikákat csinálunk, a végüket jól összenyomkodjuk.
Alaposan belisztezett konyharuhára tesszük őket, és hagyjuk kelni egy ideig (sima élesztőnél az előírás 40-60 perc, az expressz élesztővel elvileg egyáltalán nem kell keleszteni).
A megkelt karikákat forrásban levő cukros vízben (1,5 liter - 1 ek cukor - így lesz fényes a héjuk) kettesével 30 mp-ig főzzük, aztán szűrőkanállal sütőpapíros tepsire tesszük.
175 fokon légkeveréssel 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sajtkrémhez a villával összetört halhúst kikeverjük a sajtkrémmel és a fűszerekkel.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeveréses