60 dkg borjú-, marha- vagy kacsacsont
1 fej vöröshagyma
1 répa
1 fehérrépa
1 kis fej zeller
2 dkg paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
6 dkg liszt
4 dkg cukor
1 evőkanálnyi kakukkfű
só, bors
olaj
Vedd elő a levesfőző lábasod, önts az aljába egy kis olajat, és pirítsd meg rajta a csontokat, de figyelj, hogy ne égesd le őket. Ha már egyenletesen megbarnultak, kockázd melléjük a hagymát, vágd bele a répákat és a zellert, szórd meg a cukorral, és továbbra is ügyelj arra, hogy ne kapjon oda. Ha már elég barna, add hozzá a paradicsompürét is, majd öntsd fel két liter vízzel, törd bele a fokhagymát, sózd és borsozd, valamint szórd bele a kakukkfüvet is. Várd meg, amíg egyszer felforr, utána vedd kis lángra, fedd le, és időnként keverd át.
Nagyjából három óta után pirítsd meg a lisztet egy másik lábasban, majd keverd el a barna szószban, és várd meg, amíg besűrűsödik. Szűrd egy tálalóedénybe, és már öntheted is az ünnepi ebédre.
A barnamártás tökéletesen passzol mindenféle sülthöz, és ha van egy kis időd, érdemes elkészíteni.